Het werk Ka touba Farafina yé van Aboubakar Fofana is ontstaan vanuit een langdurig onderzoek naar de kleur indigo. Indigo heeft in Azië een spirituele lading, maar de kleur heeft ook een beladen geschiedenis. Rond 1800 worden veel Afrikaanse slaven uitgebuit op Amerikaanse indigo plantages. Fofana verbeeldt in zijn werk de geschiedenis van indigo zowel de schoonheid en het ambacht als de verschrikkingen.

Indigo wordt gewonnen uit plantensoorten van het geslacht Indigofera die in de tropen voorkomen. Indigo is een uitdagende verf om te maken. Dit omdat het niet oplosbaar is in water. Om het te kunnen oplossen, moet het een scheikundige verandering ondergaan.  Oorspronkelijk werd indigo opgelost in urine. Zo werd in Japan, voor de industriële revolutie, indigo opgelost in een verwarmde ton met urine. Pas rond 1900 is de synthetische verwerking van indigo ontstaan.

 

Aboubakar Fofana

Fundi (Uprising)

2017

Bronbeschrijving door Michiel Koelink