De Duitse kunstenaars Aram Bartholl onderzoekt de mogelijkheden en gevolgen van toenemende digitalisering.

Aram Bartholl toont in Münster meerdere werken onder de titel 12 V / 5 V / 3 V. Op drie voor de stadshistorie relevante plekken toont hij werken die de analoge wereld verbinden met de digitale. Alle werken draaien op door warmte opgewekte stroom.

In het werk 12 V in de video hiernaast, zijn vijf kroonluchters te zien die ook gebaseerd zijn op het principe van thermo-elektriciteit. Elke kroonluchter bestaat uit 10 LED-leeslampjes. In ieder lampje zit een waxinelichtje dat een thermogenerator opwarmt die warmte vervolgens omzet in stroom. Zo wordt in dit werk vuur, het oudste communicatiemedium, omgezet in elektrische energie die een digitaal aangestuurd lampje laat branden.

Bartholl’s speelse en experimentele werk draagt bij aan de demystificatie van de technologie.

Aram Bartholl

12 V / 5 V / 3 V

2017

Bronbeschrijving door Michiel Koelink