Het is bijna onmogelijk om de beelden in Mika Rottenbergs absurdistische filminstallaties van begin tot eind te begrijpen. Surrealistische beelden met een raadselachtig verband volgen elkaar op. Als toeschouwer ga je op zoek naar de verbanden tussen de beelden.

In Cosmic Generator zien we beelden van  felgekleurde mini-winkels in het Chinese Yiwu, de grootste plastic-goederenmarkt van de wereld. Deze beelden worden op een miraculeuze wijze aaneen gevlochten via geheime tunnels die in verbinding staan met het Mexicaans-Amerikaanse grensgebied. In dit gebied bevinden zich veel Chinese restaurants waar veel plastic goederen terecht komen.

In de films van Mika Rottenberg zien we zinloze werkzaamheden, vrouwelijke arbeid en vreemdsoortige productieprocessen in een mix van fantasie en werkelijkheid.

 

Mika Rottenberg

Cosmic Generator (2017) 

Bronbeschrijving door Michiel Koelink