In het werk After Life Ahead legt Pierre Huyghe de natuur onder een afgedankte ijsbaan-vloer bloot. Het lijkt alsof een ramp heeft plaatsgevonden: het grondoppervlak is aan diggelen geslagen en betonplaten schieten alle richtingen op. De onderliggende zandlaag wordt in bezit genomen door torren, slakken, mierenkolonies, wormen en bijen.

Er groeien onzichtbare schimmels en Huyghe laat in een incubator kankercellen zich eindeloos delen. Op gezette tijden laten automatische dakpanelen daglicht toe. Voorzichtig maar onstuitbaar ontstaat in deze voormalige ijsbaan nieuw leven. Het leven ontstaat door ingrepen die Huyghe in de ruimte heeft gedaan, maar ook vanzelf uit kleine sporen die toch al aanwezig waren.

After Life Ahead is een werk wat je moet ervaren. Verloren en betoverend dool je rond in dit apocalyptische landschap. Is dit een scenario voor de toekomst van de aarde? En wat blijft er over van al onze menselijke ingrepen als de natuur het weer voor het zeggen krijgt?

Pierre Huyghe

After Life AheadĀ 

2017

Bronbeschrijving door Michiel Koelink