Kunstenares Vija Celmins is geboren in Riga in 1938. Op 6 jarige leeftijd vluchtte ze met haar familie naar Stuttgart in voormalig West Duitsland. Vier jaar later verlieten ze Duitsland voor de VS.

In de jaren 60 begon ze met het schilderen van voorstellingen van maanoppervlakken, sterrenstelsels, planeten, oceanen, vallende vliegtuigen en nucleaire experimenten. Het was de tijd van de grote ‘ruimterace’ tussen de Sovjetunie en de VS met als hoogtepunt de lancering van de Apollo 11. Celmins werkte met foto’s en krantenknipsels van planeten en het maanoppervlak en met de officiële beelden die voor het eerst in de media verschenen. In haar beeldend werk ontstaat door het gebruik van all-over composities een groot gevoel van oneindigheid.

Op deze wijze verbeeldt ze dat het voor de mensheid onmogelijk om volledig vat op de natuur te krijgen.

 

schermafbeelding-2017-09-06-om-14-21-08

Vija Celmins

Untitled (Dark Sky 1)

2016

Bronbeschrijving door Michiel Koelink