ArtechLAB Amsterdam was dit jaar niet alleen bij het bezoeken van het Ars Electronica. Ook 5 leerlingen en hun begeleiders van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum reisden af naar het Ars Electronica festival in Linz, Oostenrijk.

Deze meiden hadden naar aanleiding van de prijs van Topklas Digital Design in Beeld en Geluid een uitnodiging gekregen om mee te doen aan een workshop met jongeren uit Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
Ze werkten daar onder leiding van Joseph Herscher een kunstenaar uit Nieuw Zeeland die nu werkzaam is in New York. Joseph heeft met de jongeren een `Unintelligent Machine’ gebouwd, dit naar aanleiding van het thema van het festival `Artificial Intelligence’. Samen met de andere jongeren hebben ze keihard aan de machine gewerkt. Het resultaat werd op de laatste dag om 15.00 aan het publiek getoond, en de reacties waren geweldig.
Daarnaast mochten de leerlingen meewerken aan de performance van Joseph Herscher, `the Dreammachine’, die getoond werd op het festival.
De meiden vonden het een fantastische ervaring om samen te werken met jongeren uit Europa en langere tijd met één project bezig te zijn.

De aftermovie

Verslag door Arida Bandringa