ArtechLAB Amsterdam en Mediamatic sloegen de handen ineen en boden dit voorjaar een interdisciplinaire nascholing aan voor docenten in het voortgezet onderwijs. Mediamatic is sinds 1983 een instelling gericht op nieuwe ontwikkelingen in kunst en cultuur. Zij houden zich bezig met
natuur, biotechnologie en -kunst.
De nascholing werd geleid door Michiel Koelink, senior docent aan de Breitner Academie. ArtechLAB Amsterdam ontwikkelde een handzaam model voor het ontwerpen van interdisciplinair onderwijs. Dit model gebruikten de deelnemers van de nascholing om de eerste ideeën te ontwikkelen voor interdisciplinaire projecten waarin kunst, techniek en wetenschap een plek hebben. Verdere inspiratie kwam van de gastsprekers, waaronder Monique Pijls, hoofddocent onderzoekend en ontwerpend leren aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij gaf een interactieve lezing waarin ze het begrip ‘creativiteit’ belichtte vanuit de kunst en beta kant. Arida Bandringa gaf in haar lezing praktijkvoorbeelden van kunst, bèta en techniek in de klas. Maria Verstappen van kunstenaars duo Driessens & Verstappen kwam over haar werk en inspiratie vertellen. https://notnot.home.xs4all.nl/index.html. Daarnaast maakten de deelnemers in de BYOR-workshop (Build Your Own Robot kit) van alles een robot, apparaat of interactief kunstwerk.

Tijdens ArtechLAB leren (kunstvak)docenten en kunstenaars die werkzaam zijn in de educatie, het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van onderwijsmateriaal in de context van kunst, technologie en wetenschap. Zij verdiepen zich in op actuele wetenschap en technologie georiënteerde kunst waarmee een basis ontstaat om duurzame samenwerkingen met bèta- en techniekvakken in het onderwijs aan te kunnen gaan. De cursus wordt geleid door Michiel Koelink, mediakunstenaar en senior docent aan de Breitner Academie. Kunstenaars en designers verzorgen onderdelen van de cursus. De volgende nascholing van ArtechLAB is op 8 en 9 november 2019. Voor meer informatie en aanmelden: Breitner Academie.